
תקציר הסיפור
יצחק עושה את מעשה אביו ומבקש מיעקב שלא יתחתן עם אישה כנענית, לכן שולח אותו לחרן (עירה של רבקה ושל אברהם ושרה) כדי לחפש שם אישה. מהלך זה מתרחש גם בעקבות הפרק הקודם בסיומו ברור ליעקב שהוא צריך לברוח מעשו ולעזוב את באר שבע.
עשו מתחתן עם בתו של ישמעאל כדי לרצות את הוריו לאחר נישואיו לנשים כנעניות בפרקים הקודמים.
וחזרה ליעקב - בדרכו לחרן הוא נרדם והחלום את חלום יעקב המפורסם. בחלום מוצב סולם על האדמה, ראשו מגיע לשמים ומלאכי אלוהים עולים ויורדים בו. בראש הסולם ניצב אלוהים שמברך את יעקב ומבטיח לו צאצאצים ואת הארץ, כפי שבורכו אבותיו אברהם ויצחק.
יעקב מתעורר מהחלום, נודר נדרים לאלוהים מקים מצבה וקורא למקום בו חלם - בית אל.
(א) וַיִּקְרָ֥א יִצְחָ֛ק אֶֽל־יַעֲקֹ֖ב וַיְבָ֣רֶךְ אֹת֑וֹ וַיְצַוֵּ֙הוּ֙ וַיֹּ֣אמֶר ל֔וֹ לֹֽא־תִקַּ֥ח אִשָּׁ֖ה מִבְּנ֥וֹת כְּנָֽעַן׃ (ב) ק֥וּם לֵךְ֙ פַּדֶּ֣נָֽה אֲרָ֔ם בֵּ֥יתָה בְתוּאֵ֖ל אֲבִ֣י אִמֶּ֑ךָ וְקַח־לְךָ֤ מִשָּׁם֙ אִשָּׁ֔ה מִבְּנ֥וֹת לָבָ֖ן אֲחִ֥י אִמֶּֽךָ׃ (ג) וְאֵ֤ל שַׁדַּי֙ יְבָרֵ֣ךְ אֹֽתְךָ֔ וְיַפְרְךָ֖ וְיַרְבֶּ֑ךָ וְהָיִ֖יתָ לִקְהַ֥ל עַמִּֽים׃ (ד) וְיִֽתֶּן־לְךָ֙ אֶת־בִּרְכַּ֣ת אַבְרָהָ֔ם לְךָ֖ וּלְזַרְעֲךָ֣ אִתָּ֑ךְ לְרִשְׁתְּךָ֙ אֶת־אֶ֣רֶץ מְגֻרֶ֔יךָ אֲשֶׁר־נָתַ֥ן אֱלֹהִ֖ים לְאַבְרָהָֽם׃ (ה) וַיִּשְׁלַ֤ח יִצְחָק֙ אֶֽת־יַעֲקֹ֔ב וַיֵּ֖לֶךְ פַּדֶּ֣נָֽה אֲרָ֑ם אֶל־לָבָ֤ן בֶּן־בְּתוּאֵל֙ הָֽאֲרַמִּ֔י אֲחִ֣י רִבְקָ֔ה אֵ֥ם יַעֲקֹ֖ב וְעֵשָֽׂו׃

פדנה ארם - כך נקרא בספר בראשית מקום מגוריה של משפחת נחור ואברהם (פרקים כ"ה 20, כ"ח 2 ועוד). "פדן" הוא שם נרדף באכדית ל"חרן", העיר שבה חי אברהם.

שאלת הבנה
יעקב נשלח על ידי אביו יצחק ללבן בן בתואל. חפשו את לבן בעץ המשפחתי. מה היה לבן עבור יעקב?
(ו) וַיַּ֣רְא עֵשָׂ֗ו כִּֽי־בֵרַ֣ךְ יִצְחָק֮ אֶֽת־יַעֲקֹב֒ וְשִׁלַּ֤ח אֹתוֹ֙ פַּדֶּ֣נָֽה אֲרָ֔ם לָקַֽחַת־ל֥וֹ מִשָּׁ֖ם אִשָּׁ֑ה בְּבָרֲכ֣וֹ אֹת֔וֹ וַיְצַ֤ו עָלָיו֙ לֵאמֹ֔ר לֹֽא־תִקַּ֥ח אִשָּׁ֖ה מִבְּנ֥וֹת כְּנָֽעַן׃ (ז) וַיִּשְׁמַ֣ע יַעֲקֹ֔ב אֶל־אָבִ֖יו וְאֶל־אִמּ֑וֹ וַיֵּ֖לֶךְ פַּדֶּ֥נָֽה אֲרָֽם׃ (ח) וַיַּ֣רְא עֵשָׂ֔ו כִּ֥י רָע֖וֹת בְּנ֣וֹת כְּנָ֑עַן בְּעֵינֵ֖י יִצְחָ֥ק אָבִֽיו׃ (ט) וַיֵּ֥לֶךְ עֵשָׂ֖ו אֶל־יִשְׁמָעֵ֑אל וַיִּקַּ֡ח אֶֽת־מָחֲלַ֣ת ׀ בַּת־יִשְׁמָעֵ֨אל בֶּן־אַבְרָהָ֜ם אֲח֧וֹת נְבָי֛וֹת עַל־נָשָׁ֖יו ל֥וֹ לְאִשָּֽׁה׃
על נשיו. הוֹסִיף רִשְׁעָה עַל רִשְׁעָתוֹ, שֶׁלֹּא גֵרֵשׁ אֶת הָרִאשׁוֹנוֹת:
קראו את פרשנותו של רש"י לביטוי "על נשיו". מה הפריע לרש"י אצל עשו?
התייחסו גם לבראשית כ"ו לד-לה כדי להבין את ההקשר.
מבראשית כ"ו אנו יודעים שעשו התחתן עם נשים כנעניות קודם לכן. רש"י ציפה שעשו יתגרש מהנשים הכנעניות (הלא רצויות לדעתו) לפני שהוא מתחתן עם בת ישמעאל. אולם בתקופה ההיא גברים היו מתחתנים עם יותר מאשה אחת ללא כל בעיה.
(י) וַיֵּצֵ֥א יַעֲקֹ֖ב מִבְּאֵ֣ר שָׁ֑בַע וַיֵּ֖לֶךְ חָרָֽנָה׃ (יא) וַיִּפְגַּ֨ע בַּמָּק֜וֹם וַיָּ֤לֶן שָׁם֙ כִּי־בָ֣א הַשֶּׁ֔מֶשׁ וַיִּקַּח֙ מֵאַבְנֵ֣י הַמָּק֔וֹם וַיָּ֖שֶׂם מְרַֽאֲשֹׁתָ֑יו וַיִּשְׁכַּ֖ב בַּמָּק֥וֹם הַהֽוּא׃ (יב) וַֽיַּחֲלֹ֗ם וְהִנֵּ֤ה סֻלָּם֙ מֻצָּ֣ב אַ֔רְצָה וְרֹאשׁ֖וֹ מַגִּ֣יעַ הַשָּׁמָ֑יְמָה וְהִנֵּה֙ מַלְאֲכֵ֣י אֱלֹהִ֔ים עֹלִ֥ים וְיֹרְדִ֖ים בּֽוֹ׃ (יג) וְהִנֵּ֨ה יְהוָ֜ה נִצָּ֣ב עָלָיו֮ וַיֹּאמַר֒ אֲנִ֣י יְהוָ֗ה אֱלֹהֵי֙ אַבְרָהָ֣ם אָבִ֔יךָ וֵאלֹהֵ֖י יִצְחָ֑ק הָאָ֗רֶץ אֲשֶׁ֤ר אַתָּה֙ שֹׁכֵ֣ב עָלֶ֔יהָ לְךָ֥ אֶתְּנֶ֖נָּה וּלְזַרְעֶֽךָ׃ (יד) וְהָיָ֤ה זַרְעֲךָ֙ כַּעֲפַ֣ר הָאָ֔רֶץ וּפָרַצְתָּ֛ יָ֥מָּה וָקֵ֖דְמָה וְצָפֹ֣נָה וָנֶ֑גְבָּה וְנִבְרֲכ֥וּ בְךָ֛ כָּל־מִשְׁפְּחֹ֥ת הָאֲדָמָ֖ה וּבְזַרְעֶֽךָ׃ (טו) וְהִנֵּ֨ה אָנֹכִ֜י עִמָּ֗ךְ וּשְׁמַרְתִּ֙יךָ֙ בְּכֹ֣ל אֲשֶׁר־תֵּלֵ֔ךְ וַהֲשִׁ֣בֹתִ֔יךָ אֶל־הָאֲדָמָ֖ה הַזֹּ֑את כִּ֚י לֹ֣א אֶֽעֱזָבְךָ֔ עַ֚ד אֲשֶׁ֣ר אִם־עָשִׂ֔יתִי אֵ֥ת אֲשֶׁר־דִּבַּ֖רְתִּי לָֽךְ׃
המקום - מילה מנחה בפסוק, המלמדת על חשיבותו של המקום. בהמשך יהפוך המקום למקום פולחני ומקודש (בית-אל).
סֻלָּם֙ - מילה יחידנית (מופיעה אך ורק כאן בכל התנ"ך). גם במיתוסים של עמים אחרים ישנו סיפור על סולם ובו עולים ויורדים שליחי האלים והסולם מגיע עד לשמים.
ברכת ירושת הארץ - כמו שנתברכו אברהם ויצחק. ברכת הצאצאים - כנ"ל.
ברכה אוניברסלית - כמו שבורך אברהם.
ברכה אישית - בשל מצבו של יעקב והחשש שלו מעשו.
הברכות ליעקב מפיגות את החששות שלו - חשש שישאר ללא זרע (צאצאים), חשש שלא ישוב בשלום לארצו ולבית הוריו, וחשש שלא תהיה לו ולצאצאיו ארץ.
(טז) וַיִּיקַ֣ץ יַעֲקֹב֮ מִשְּׁנָתוֹ֒ וַיֹּ֕אמֶר אָכֵן֙ יֵ֣שׁ יְהוָ֔ה בַּמָּק֖וֹם הַזֶּ֑ה וְאָנֹכִ֖י לֹ֥א יָדָֽעְתִּי׃ (יז) וַיִּירָא֙ וַיֹּאמַ֔ר מַה־נּוֹרָ֖א הַמָּק֣וֹם הַזֶּ֑ה אֵ֣ין זֶ֗ה כִּ֚י אִם־בֵּ֣ית אֱלֹהִ֔ים וְזֶ֖ה שַׁ֥עַר הַשָּׁמָֽיִם׃ (יח) וַיַּשְׁכֵּ֨ם יַעֲקֹ֜ב בַּבֹּ֗קֶר וַיִּקַּ֤ח אֶת־הָאֶ֙בֶן֙ אֲשֶׁר־שָׂ֣ם מְרַֽאֲשֹׁתָ֔יו וַיָּ֥שֶׂם אֹתָ֖הּ מַצֵּבָ֑ה וַיִּצֹ֥ק שֶׁ֖מֶן עַל־רֹאשָֽׁהּ׃ (יט) וַיִּקְרָ֛א אֶת־שֵֽׁם־הַמָּק֥וֹם הַה֖וּא בֵּֽית־אֵ֑ל וְאוּלָ֛ם ל֥וּז שֵׁם־הָעִ֖יר לָרִאשֹׁנָֽה׃ (כ) וַיִּדַּ֥ר יַעֲקֹ֖ב נֶ֣דֶר לֵאמֹ֑ר אִם־יִהְיֶ֨ה אֱלֹהִ֜ים עִמָּדִ֗י וּשְׁמָרַ֙נִי֙ בַּדֶּ֤רֶךְ הַזֶּה֙ אֲשֶׁ֣ר אָנֹכִ֣י הוֹלֵ֔ךְ וְנָֽתַן־לִ֥י לֶ֛חֶם לֶאֱכֹ֖ל וּבֶ֥גֶד לִלְבֹּֽשׁ׃ (כא) וְשַׁבְתִּ֥י בְשָׁל֖וֹם אֶל־בֵּ֣ית אָבִ֑י וְהָיָ֧ה יְהוָ֛ה לִ֖י לֵאלֹהִֽים׃ (כב) וְהָאֶ֣בֶן הַזֹּ֗את אֲשֶׁר־שַׂ֙מְתִּי֙ מַצֵּבָ֔ה יִהְיֶ֖ה בֵּ֣ית אֱלֹהִ֑ים וְכֹל֙ אֲשֶׁ֣ר תִּתֶּן־לִ֔י עַשֵּׂ֖ר אֲעַשְּׂרֶ֥נּוּ לָֽךְ׃
לאחר שיעקב מתעורר הוא מבצע שתי פעולות כדי לקדש את המקום:
אבן מצבה - מקדש אבן ומשאיר אותה שם לזיכרון ולעדות לדורות הבאים.
שינוי שם - בית אל (קודם קראו לעיר לוז). יש לנו כאן מדרש שם / סיפור אטיולוגי (סיפור המסביר מדוע ניתן למקום או לאיש שמו).
קושי
שימו לב לספר דברים ט"ז 22: "וְלֹא-תָקִים לְךָ, מַצֵּבָה, אֲשֶׁר שָׂנֵא, יְהוָה אֱלֹהֶיךָ.".
על פניו יעקב נוקט כאן בפעולה שמאוחר יותר ע"פ ספר דברים אסורה!
פתרונות לקושי: החוק בספר דברים הוא מאוחר יותר. ע"פ המחקר ספר דברים נכתב בתקופה מאוחרת יותר כדי לאסור על עם ישראל לקיים פעולות דומות לפעולות שבוצעו על ידי העמים האחרים שחיו בארץ.
יעקב נודר נדר ובו חמישה תנאים לאלוהים. יעקב מבקש שאלוהים ישמור עליו ויתן לו בגד ואוכל ויחזיר אותו לבית אביו (פס' כ': קושי תיאולוגי - מה פתאום יעקב שם לאלוהים תנאים), בתמורה הוא מתחייב ל-3 הבטחות שמבטאות את האמונה שלו באל: הכרזה שה' הוא האלוהים שלו, בניית "בית אלוהים" (מקום פולחן) במקום האבן עליה הוא ישן בעת שחלם החלום, מתן "מעשר" (תרומה מכל מה שאלוהים ייתן לו).
הקושי התיאולגי שמתגלה כאן: יעקב שם תנאים לאלוהים, אמונתו איננה כמו של אביו אברהם.
פתרון אפשרי לקושי אשר "מוציא טוב יותר" את יעקב: יעקב חושש שיחטא ויענש ולכן הברכות לא תתממשנה.
פרשנות חלום יעקב, חלום התגלות או חלום סמלי?
במקרא ובספרות המזרח הקדום קיימים שני סוגי חלומות: "חלום התגלות", שבו האל מתגלה לאדם ומוסר לו מסר מילולי ברור, ו"חלום סמלי", שבו המסר הוא בדרך כלל חזותי ואפשר לפרשו פירוש סימבולי.
חלום יעקב מהווה גם חלום סמלי (הסולם כסמל) וגם חלום התגלות (האל מתגלה באופן מפורש ומבטיח ליעקב הבטחה בנוגע לצאצאים ולארץ).
מספר פירושים סמליים נכתבו לחלום יעקב:
פירוש מדיני - המלאכים העולים והיורדים בסולם הם עמים ומלכויות (בבל, אשור, יוון רומא ועוד) שיעלו וירדו בהיסטוריה. אלוהים ניצב למעלה והוא זה שמוריד ומעלה עמים וממלכות. בפירוש זה יעקב שנשאר למטה הוא אולי עם ישראל, פאסיבי ורדום אך נשאר לאורך כל ההיסטוריה?
משמעות העלייה והירידה בסולם לפי פירוש דתי אחר - הסולם הוא מטאפורה לדרך בין הגלות לארץ המובטחת. זו היא הדרך שהלכו ועוד ילכו בה אבותינו הלוך ושוב (למצרים, לבבל).
פרשנות דתית נוספת המתייחסת לחייו האישיים של יעקב - הסולם והעליה והירידה בו מסמלת את השינויים שצריך לעבור בחיים המתנהלים בשני הכיוונים למעלה ולמטה כאשר אלוהים משגיח על המתרחש מלמעלה.
צפו בשני הקליפים. הראשון הוא של השיר "יעקב" שהיה אחד מהלהיטים החזקים באמצע שנות ה-90. להקת ללדין הפכה את סיפור חלום יעקב לשיר פופ אלקטרוני וסקסי. מה דעתכם על השיר, האם יש כאן מסרים כלשהם?
כעבור כ-20 שנה בזק השתמשה בשיר ובסיפור וביחד עם גידי גוב ומשפחת בוזגלו יצרו פרסומת שחצתה בתוך שבוע את רף 2 מיליון צפיות. האם לדעתכם פרסומות המבוססות על רעיונות מהתנ"ך יצליחו יותר?