29-30. חבל בו זוג של [ס]פרים, וצמד של פרות, חייב על זה בעצמו וכו'. כ"ה (ספרים) בכי"ע. וכן בירושלמי בסוף פירקין י"ב ע"ב: החובל זוג של ספרין עובר וכו'.17צמד של פרות נשנית בבבא מיוחדת שם. וכן בבבלי קט"ז א' (בשתי הברייתות) זוג של ספרים וצמד של פרות וכו'. ופירש"י: מספרים של ספרים, והן של פרקים, וכל חד כלי באפי נפשיה ועושין המלאכה בין שניהם כריחים ורכב. ועיין במשנת כלים פי"ג מ"א, ובתוספתא שם ב"מ פ"ג ה"ב. אבל בד כאן: מספרי'. וכ"ה ברי"ף כ"י (לפי דק"ס), וכן גרס ר"ח ור"ת (לפי תוספות קי"ג א', ד"ה ואת) ופירש תספורת של ירק. ועיין במשנת כלים הנ"ל, ובפי' הגר"א באליהו רבא שם, ד"ה במספרת, ובתוספתא הנ"ל ה"ג. ולפי ר"ת זוג של ספרין אינו כלי של אוכל נפש, עיין בתוספות שם. ואף על צמד של פרות נחלקו, עיין בפירש"י שם, ד"ה וצמד, ובתוספות קי"ג א' הנ"ל.
31. מה רחים ורכב שני כלים מיוחדין, שני כלים המשמשין מלאכה, וחייב וכו'. בד ובכי"ע: מלאכה אחת, כלהלן בסיפא. וכ"ה בספרי דברים פיס' רע"ב, עמ' 292, ובבבלי קט"ז א' (בתניא אידך). ועיין במשנתנו ספ"ט. ובירושלמי נזיר פ"ו ה"ב, נ"ה ע"א: ואתיא כההיא דאמר ר' הילא לא יחבול ריחים ורכב, ממשמע שנא' רכב אין אנו יודעין שהריחים בכלל, מה ת"ל ריחים ורכב, לחייב על זה בפני עצמו ועל זה בפני עצמו. ועיין מ"ש במחברתי תלמודה של קיסרין, עמ' 6, בסוף ההערה שם.
33. היו לו חמש רחיות אין רשיי למשכן אפי' אחת מהן וכו'. בד: חמש ריחיות, ובכי"ע: חמש רחילות, וצ"ל: רחיות וכו'. וכ"ה בחי' הרשב"א (לפי שטמ"ק)18בד"ר. ובד"ח בטעות: מחרשיות. קי"ג א', במ"מ פ"ג מה' מלוה ולוה ה"ב ובנ"י פ"ט סי' תקפ"ד (בד"ק). וברא"ש פ"ט סי' מ"ח: חמש ריחים. וכן בחו"מ סי' צ"ז סעיף ט'. ובמדרש תנאים:19הוצ' ר"ד הופמן, עמ' 156, מה"ג הוצ' פיש, עמ' תקמ"ג. הרי שהיו לו חמש ריחיות ואינו צריך לאחת מהן, שומע אני שהוא רשאי למשכן אחת מהן, ת"ל כי נפש הוא חובל, לא אמרתי אלא דבר שעושין בו אוכל נפש. והגירסא משובשת, עיין בהערות שם.
34. אם אין עושה מלאכה אלא באחת מהן אין חייב אלא על אותה בלבד. וכתב במ"מ הנ"ל בשם הרשב"א שלאו דווקא שאינו חייב, אלא אפילו לכתחילה רשאי לנוטלן, וכן פסק בחו"מ הנ"ל. ובמכילתא דרשב"י כ"ב, כ"ו, עמ' 212: יכול אפלו היו לו שני כלים ואין צריך לאחד מהן, ת"ל היא כסותה והיא שמלתו והיא לעורו במה ישכב. בן עזאי אומר לעורו, את שעורו משתמש בה, פרט למקופלת ומונחת בתיבה. ועיין לעיל ה"ט שורה 22–24, ומש"ש. ובחי' הרשב"א מביא את שתי הברייתות בזו אחר זו.