שאלה
הנני נוטלת גלולות למניעת היריון. הוצע לי לחבר חפיסות ללא הפסקה, כך שבמשך שלושה חודשים לא אקבל מחזור. רציתי לברר אם מותר לנהוג כך לפי ההלכה. ומה דינם של כתמים המופיעים במהלך שלושת החודשים?
תשובה
במידה ויש לכם היתר למנוע היריון, מותר ליטול גלולות ברצף1היום קיימות אפשרויות להארכת משך הזמן ללא דימום וסתי בעזרת אמצעי מניעה הורמונליים. ישנן מספר דרכים לכך, כולל צירוף חפיסות ללא הפסקה ביניהן. יצרני התרופות אף מייצרים גלולות לנטילה רציפה למשך שלושה חודשים דוגמת seasonale ו- seasonique, ושימושן נפוץ בעולם לצורך מניעת טורח המחזור. שיטות אלו יוצרות אופציה גם למניעת נידות למשך חודשים, אבל יש לקחת בחשבון שבחודשי השימוש הראשונים, עד שהגוף מסתגל לרמת ההורמונים, תיתכן הכתמה בין-וסתית. הכתמה זו ניתנת בדרך כלל לצמצום או מניעה ע״י הארכה הדרגתית של משך הזמן בו ניטלות הגלולות ברצף. עיינו בנספח רפואי ה, אמצעי מניעה. כפי שמותר להשתמש באמצעים הורמונליים אחרים.
דינם של כתמים המופיעים במהלך שלושת החודשים או כל תקופה אחרת של צירוף גלולות הינו זהה לדין כתמים רגילים. אם הכתם מלווה בהרגשה אוסרת,2עיינו לעיל סי׳ כה, בדין הרגשה. והוא בצבע אוסר, את עלולה להיאסר.
אם הכתם אינו מלווה בהרגשה אוסרת, יש לבחון אותו לפי דיני כתמים. כדי שהכתם יאסור אותך, צריכים כל התנאים המפורטים להלן להתקיים. אם אחד מהם אינו מתקיים, הנך טהורה.
א. צבע הכתם - הכתם בצבע אדום, חום נוטה לאדום, או שחור
ב. גודל הכתם - הכתם גדול מ׳כגריס׳, שהוא עיגול בקוטר של 19 מ״מ, או כל צורה אחרת בגודל הזה.
ג. מצע הכתם - הכתם נראה על דבר שמקבל טומאה, כגון על תחתון לבן או על גופך נייר טואלט3לגבי קינוח מיד אחרי שירותים עיינו לעיל סי׳ כז, דם על נייר קינוח. ותחתונית אינם מקבלים טומאה, וכן כתם על בגד צבעוני אינו מטמא.
ד. תליית הכתם - אין כל גורם אחר שניתן לתלות בו את הכתם (כגון: פצע, טחורים, פטריה וכדומה).
מומלץ ללבוש במהלך נטילת גלולות בגד תחתון צבעוני או תחתונית כדי לא להיאסר. כמו כן כדאי לשים לב למספר דברים נוספים:
א. אם הכתמים נמשכים אך אינם מתגברים, עדיף לא לקיים יחסים, כדי לא להיאסר בשעת תשמיש. לראיה תוך כדי תשמיש עלולות להיות משמעויות הלכתיות מרחיקות לכת ולכן כדאי להיזהר. תוכלי לברר את מצב ההכתמה ע״י קינוח חיצוני בנייר טואלט, וקינוח זה אינו אוסר אותך גם אם יימצא דם על הנייר (כאשר אשכנזייה צריכה להמתין לפחות 15 שניות לאחר סיום מתן השתן ולפני הקינוח).
ב. אם הכתמים מופיעים אחרי השלמת החפיסה הראשונה, במהלך החפיסה השנייה או השלישית, ואינם מפסיקים, כדאי לשקול להפסיק ליטול את הגלולות, לקבל מחזור רגיל ולהתחיל שוב. פעמים רבות לוקח לגוף זמן להסתגל לנטילת הגלולות, ובשלב כלשהו רירית הרחם אינה מחזיקה יותר ורק הפסקת הגלולות יכולה לעזור להפסיק את הכתמים.
ג. במהלך נטילת הגלולות, את נחשבת כמסולקת דמים, ולכן אינך צריכה לחשוש לעונות פרישה, גם אם מופיעים כתמים בתאריכים אלו. לגבי שאלה זו ודרך הפרישה לאחר הפסקת הגלולות עייני לעיל סי׳ מ, עונת פרישה וסילוק דמים בתום השימוש גלולות.
ד. אם הכתמים מתגברים והופכים לראייה של ממש (כמו מחזור), את נאסרת ככל נידה. במצב כזה רצוי להפסיק את נטילת הגלולות לשבוע, ולהתחיל אותן אחר כך מחדש.
הרחבה
נטילת גלולות ברצף
רעיונות רבים נקשרו לחשיבות של שמירת דיני טהרת המשפחה על מנת לרענן את חיי הנישואין ולשמר אותם לאורך זמן.4למשל בנדה לא ב: תניא, היה ר״מ אומר: מפני מה אמרה תורה נדה לשבעה, מפני שרגיל בה וקץ בה. אמרה תורה: תהא טמאה שבעה ימים, כדי שתהא חביבה על בעלה כשעת כניסתה לחופה. המחזוריות של זמני ההיתר והאיסור יוצרת געגוע של בני הזוג זה לזה ויום הטבילה הופך להיות כעין חתונה בכל חודש מחדש. כך נמנעת השחיקה בחיי הנישואין הנובעת מהפיכתם לשגרה.5יש להעיר שאין כאן ׳תעודת ביטוח׳ לחיי נישואין מאושרים. ההלכות האלו מאפשרות זאת אם הזוג משתמש בהן ככלים לחיזוק הזוגיות. ללא עבודה עצמית של שני בני הזוג על הקשר ביניהם, לא תהיה בהלכות אלו כל תועלת בחיזוק הזוגיות. יותר מכך, לעיתים יחס שלילי אל ההלכות של תקופת האיסור עלול להכניס דווקא מתח וכעס לחיי בני הזוג. ברור שאין לשמור על ההלכות האלו רק מטעם זה, אלא הן עומדות בפני עצמן.
עם זאת, לפי ההלכה עצמה ישנן תקופות בחיי הזוג בהן ישנו זמן ארוך וממושך של היתר, ואין בכך בעיה. למשל בזמן ההיריון, בתקופת ההנקה ולאחר גיל המעבר של האישה. מכאן שאין מניעה הלכתית ליצירת תקופה ארוכה של היתר, גם אם היא נעשית באופן מלאכותי.
דיני כתמים
פרטים רבים בדיני כתמים נידונו בסימנים קודמים6עיינו לעיל סי׳ ד להקדמה כללית ופירוט בעניין גודל הכתם האוסר והמצע עליו נראה; להלן סי׳ מב, מתי הופכים כתמים למחזור; ולהלן סי׳ נד, צבעים בעדי בדיקה. הסימן הנ״ל עוסק בצבעים בעדי בדיקה אך אותם עקרונות תקפים גם לגבי צבעם של כתמים חיצוניים. בנושא המצע עליו נראה הכתם עיינו גם סי׳ א, תחתונית בז״נ באישה המנסה להרות; סי׳ ג, דם בשתן בזמן ההיריון; סי׳ יז, תלייה בטחורים בז״נ לאחר לידה; סי׳ כז, דם על נייר קינוח ; סי׳ מד, כתמים על תחתונית ובגד סינתטי; סי׳ נב, דימום מפצע הנגרם ע״י התקן תוך-רחמי; וסי׳ נו, כתמים מזעריים פעם בחודש. ולכן לא נרחיב בהם כאן.
המלצה שלא לקיים יחסים אם נמצא כתם
ההמלצה שלא לקיים יחסים הינה בגדר המלצה בלבד, וכל זוג יכול לשקול אותה לפי החשש מראייה ולפי אופי הכתמים. במקרה שמקיימים יחסים, כדאי להקפיד על סדינים צבעוניים ולנקות את עצמם אחר כך רק במגבות צבעוניות ולא להסתכל במגבת לאחר השימוש.
נ.ל.