שאלה
לאחר הוצאת התקן תוך-רחמי אתמול, היה לי דימום, והוא המשיך קצת גם היום. האם נאסרתי?
תשובה
בדומה להכנסת התקן, הפרוצדורה הרפואית של הוצאת התקן אינה מטמאת את האישה. לאחר ההוצאה, בדרך כלל יהיה דימום קל למשך יום או יומיים כתוצאה מפציעת צוואר הרחם בשעת ההוצאה. דם זה הוא ׳דם מכה׳ ואינו אוסר אותך. דימום כבד וממושך המזכיר דמם וסתי אינו צפוי לאחר הוצאת התקן נחושת.
במקרה של הוצאת התקן הורמונלי (׳מירנה׳), לעתים קרובות יש ׳דימום נסיגה׳ בעקבות הפסקת הפרוגסטרון המופרש מההתקן. דימום זה הוא הורמונלי, ולכן אם הוא מתגבר לדימום הדומה למחזור, הוא מטמא. לעתים קרובות, הדימום יתחיל כיומיים ויותר לאחר הוצאת ההתקן. לכן, אפשר לתלות בפצע רק את הדמם הראשוני הקל שלאחר הפרוצדורה, למשך יום או יומיים.
מומלץ להוציא את ההתקן בימי הטהרה (רצוי לקראת סופם), במיוחד כשמדובר בהתקן מירנה; ולאחר הפרוצדורה ללבוש תחתונים צבעוניים או תחתונית, ולא לבצע בדיקות פנימיות ללא הכרח.
הרחבה
הוצאת התקן נעשית דרך משיכת החוט המשתלשל מהרחם. פעולת רופא שאינה גורמת לפתיחת צוואר הרחם מעבר לרוחב של 19 מ״מ אינה נחשבת אפתיחת הקבר׳
ולכן האישה לא נטמאת מהוצאת התקן.1להרחבה בנושא ראו לעיל סי׳ נ, הכנסת התקן תוך-רחמי בד״נ. למרות שההתקן גדול יותר בהוצאתו מאשר בהכנסתו,2ידיות׳ ההתקן סגורות בשעת ההכנסה (בצורת I) והן נפתחות ברחם לאחר ההחדרה. ה׳ידיות׳ פתוחות (בצורת T) בזמן ההוצאה; אמנם, גם כשהוא פתוח, ההתקן אינו רחב יותר מ-19 מ״מ. הוא עדיין אינו גדול מספיק כדי שהפעולה תיחשב לפתיחת הקבר.3יש שחולקים ומטמאים את האישה בהוצאת התקן; ראו נשמת אברהם יו״ד סי׳ קצד סע׳ ה שמביא בשם הגרש״ז אויערבאך שיש לחשוש לפתיחת הקבר בהוצאת התקן. להרחבה ראו לעיל סי׳ נ.
אם האישה רואה דם מייד לאחר הפרוצדורה - יש לתלותו במכה, והוא אינו מטמא. דימום זה עלול להימשך כיומיים.4הרי״ד הנקין והר״י ורהפטיג פוסקים שיש לתלות בדם מכה עד יומיים לאחר הוצאת התקן, לעומת יממה אחת לאחר הכנסת התקן, בגלל שפעולת ההוצאה בדרך כלל שורטת את רירית הרחם. לאחר יומיים הדימום יכול לנבוע גם מגורם הורמונלי, ולכן כבר אין לתלותו במכה. מומלץ ללבוש תחתונים צבעוניים או תחתונית כדי להינצל מכתמים אלה.
במקרה של הוצאת התקן הורמונלי (׳מיתה׳), לעתים קרובות יש ׳דימום נסיגה׳ בעקבות הפסקת הפרוגסטרון המופרש מההתקן. דימום זה הוא הורמונלי, ולכן אם הוא מתגבר לדימום הדומה למחזור הוא מטמא. הדימום יכול להתחיל כיומיים או יותר לאחר הוצאת ההתקן. לכן, אפשר לתלות בפצע רק את הדמם הראשוני הקל שלאחר הפרוצדורה, למשך יום או יומיים.
במקרה של הוצאת ההתקן במהלך שבעה נקיים, ראוי לבצע את הפרוצדורה לאחר הפסק הטהרה ובדיקת היום הראשון. בהמשך, אפשר להפחית בבדיקות וללבוש תחתונים צבעוניים או להניח תחתונית, אבל יש לבצע לכל הפחות את בדיקת היום השביעי. בהתקן מירנה, היות שצפוי דמם הורמונלי לאחר הוצאתו, מומלץ מאד להוציאו בימי הטהרה.
מ.ר